Moderné školské vzdelávacie programy robia problémy nielen deťom, ale niekedy aj ich rodičom. Neustále zmeny a „vylepšenia“, zavádzanie nových povinných predmetov na externé testovanie – to všetko núti dieťa, aby sa od prvého ročníka v škole maximálne sústredilo. Mnohí rodičia preto chcú, aby sa ich deťom učilo aspoň trošku jednoduchšie. Jedným zo spôsobov ako im pomôcť, je mentálna aritmetika. Aké princípy sú základom mentálnej aritmetiky a ako tento program deťom umožňuje využiť ich potenciál?

ČO JE MENTÁLNA ARITMETIKA?

Mentálna aritmetika je tréningový program, ktorý umožňuje simultánny rozvoj oboch hemisfér mozgu – ľavej aj pravej, pomocou rýchleho mentálneho výpočtu – nie však matematickým spôsobom. Ľavá hemisféra je zodpovedná za logické myslenie, jazykové schopnosti, reč, zapamätanie si faktov, mien či dátumov. Vďaka ľavej hemisfére vieme analyzovať informácie, spracovávať ich a rozpoznávať symboly. Pravá hemisféra je zodpovedná za intuíciu, predstavivosť a priestorovú orientáciu. Vďaka našej „pravej polovici“ cítime hudbu a spievame, jasne rozumieme metaforám, prirovnaniam a môžeme snívať. Aby váš syn alebo dcéra mohli harmonicky rozvíjať mozog ako celok, rozhodne ich zapíšte na kurz mentálnej aritmetiky.

Vďaka tejto technike sa bude vaše dieťa lepšie a ľahšie učiť v škole. Tréning mentálnej aritmetiky intenzívne trénuje sústredenie, zvyšuje koncentráciu a zlepšuje pamäť. Vďaka tomuto programu sa bude vaše dieťa ľahšie učiť cudzie jazyky, pamätať si historické dátumy, fakty, vety vo fyzike a algebre či chemické vzorce. Tréningom mentálnej aritmetiky sa nepodporujú iba matematické zručnosti, ale aj vedomosti v humanitných a biologických odboroch.

Pomocou mentálnej aritmetiky bude dieťa rozvíjať rýchlosť vnímania a spracovania informácií, predstavivosť, myslenie a pamäť. Bude schopné riešiť rôzne problémy dvoma spôsobmi: kreatívne a analyticky. Naučí sa, že keď prekoná prekážku, dosiahne viac. Vďaka svojmu úspechu si začne veriť, zvýši sa jeho sebavedomie a budú sa formovať jeho vodcovské vlastnosti. Mentálna aritmetika urobí z každého dieťaťa malého génia, ktorý v budúcnosti dosiahne vysoké „méty“.

ZÁKLADNÉ PRINCÍPY MENTÁLNEJ ARITMETIKY

Základom mentálnej aritmetikycvičenia súvisiace s počítaním, ktoré naučia vaše dieťa rýchlo počítať v hlave pomocou predstavy guličiek na abakuse. Znie to jednoducho, no ak si to vyskúšate, zistíte, že k tomu treba nemalé mentálne úsilie. Rýchly mentálny výpočet nie je jediná vec, ktorú táto technika rozvíja. Systém mentálnej aritmetiky je navrhnutý tak, aby rozvíjal obe hemisféry mozgu. Školský vzdelávací program nefunguje na základe takéhoto prístupu. Rozvoj oboch hemisfér mozgu umožňuje odhaliť prirodzené vlohy, ktorými každé dieťa disponuje a výrazne zvýši jeho mentálnu výkonnosť.

Základom mentálnej aritmetiky v centrách AMAkids sú tieto princípy:

  • princíp komplexného rozvoja – Vedomosti a zručnosti získané v kurzoch sú užitočné pre akýkoľvek akademický predmet, ako aj pre ďalšie štúdium na univerzite a v mnohých profesiách.
  • princíp kvality a úžitku – Kurz mentálnej aritmetiky v našom centre je navrhnutý tak, aby zabral minimum času a priniesol maximálny úžitok. Nemáme „prázdne“ aktivity, ktoré dieťa neučia a nepomáhajú mu. Každá hodina je sériou nových zaujímavých objavov.
  • princíp moderného prístupu – Používame jedinečnú online platformu, ktorá zaujme dnešné deti. Motivačné prvky, interaktívne úlohy, rôzne efekty – to všetko poteší a zaujme aj tie najnepokojnejšie deti.

Tieto princípy sú jadrom mentálnej aritmetiky a vďaka nim je táto technika taká populárna. Mentálnu aritmetiku študujú deti z celého sveta – v Ázijských krajinách je zaradená do osnovy už predškolákom a odporúčajú ju mnohí odborníci aj psychológovia po celom svete.

NÁSTROJE A PRINCÍP VÝPOČTU

  1. dostupnosť autorskej metodiky vyvinutej pre rôzne vekové skupiny (v AMAkids sú napríklad tri: 5-7 rokov, 7-12 rokov, 13-99 rokov);
  2. dostupnosť študijných materiálov (knihy a zošity) a počítadlá. Základom je počítadlo ABAKUS, ktoré pomáha naučiť sa mentálnu aritmetiku v rannom štádiu a je základným nástrojom výučby mentálnej aritmetiky. Počítadlo je rámik so stĺpikmi Nast´´lpikoch sú navlečené korálky: štyri sú tzv. ´zemské´ a jedna horná ´nebeská´. Dieťa pohybuje týmito guličkami, ktoré hrajú úlohu jednotiek, desiatok a stoviek;
  3. prítomnosť online platformy, ktorá umožňuje pravidelný tréning doma v rôznych režimoch počítania a pri rôznych rýchlostiach (niektoré deti sa dostanú až na rýchlosť 0,1 sekundy!!). Chceli by sme poznamenať, že chýbajúca online platforma výrazne spomaľuje proces učenia a tiež veľmi často deti strácajú záujem o hodiny iba s papierovými materiálmi. Online platforma mentálnej aritmetiky (platforma AMAkids Intellectual Development Academy) pomáha udržať dlhodobý záujem, aj vďaka svojmu dizajnu a mnohým motivačným prvkom, ste vítaní do nej nahliadnuť na celý týždeň zdarma vďaka DEMO verzii.
  4. čas, prostredníctvom ktorého moderné deti s radosťou plnia zadané úlohy na notebooku, tablete alebo telefóne.

ZÁKLADY PRÁCE S ABAKUSOM

Princíp počítania je najdôležitejším princípom mentálnej aritmetiky. Dieťa pritom potrebuje poznať len číslo do 10 a chápať, že niečoho je viac alebo menej. Na začiatku tréningu dieťa oboma rukami hýbe iba guľôčkami počítadla, pričom počíta najprv jednoduché a časom zložité matematické príklady. Potom si malý žiak predstaví počítadlo už vo svojej mysli a hýbe guličkami imaginárne. Spočiatku sa deti učia jednoduché operácie: sčítanie a odčítanie. O rok neskôr sa začínajú zaoberať násobením a delením. Je ťažké uveriť, ale dieťa je schopné násobiť a deliť príklady s viaccifernými číslami rýchlejšie ako kalkulačka!

MÔŽEM SA UČIŤ DOMA? VÝHODY DOMÁCEHO VZDELÁVANIA

Mentálnu aritmetiku sa možno naučiť aj doma. Takéto školenie má nasledovné výhody:

  • domov pomáha dieťaťu relaxovať, cíti sa príjemne;
  • mama a otec poznajú fyziologické, psychologické, duševné vlastnosti dieťaťa a môžu ich zohľadniť pri príprave plánu hodiny;
  • nemusíte platiť za školné;
  • keďže nemusíte chodiť do vývojových centier, šetrí to čas (aj na parkovanie vozidla), ktorý možno venovať užitočnejším veciam;
  • učením iných sa učíme my sami. Rodičia, ktorí dieťaťu ukážu základy mentálnej aritmetiky, sa tak naučia niečo nové.

NEVÝHODY DOMÁCEHO VZDELÁVANIA

  • Mentálna aritmetika doma má niekoľko nevýhod. Mama a otec bez pedagogického vzdelania a z lásky k dieťaťu môžu dieťaťu zadávať neprimerané úlohy alebo prehliadať jeho nedostatky. Mnohé deti preto nevnímajú svojich rodičov ako učiteľov, aj keď sa ich snažia niečo naučiť.
  • Ak sa chcete naučiť mentálnu aritmetiku detí, musíte sa najprv naučiť základy tejto vedy. Vzhľadom na vek to bude ťažké. Aj keď rozumiete základom, nie je zaručené, že pochopíte všetky dôležité maličkosti. A z tohto dôvodu hrozí metodika nesprávnej výučby.
  • Veľmi dôležitá je aj disciplína a motivácia. Je potrebné zapájať sa neustále, nie iba vtedy, ak chceme a máme práve chuť.
  • Bez adekvátnej platformy bude napredovanie veľmi pomalé a dieťa i rodič rýchlo stratia motiváciu.

AMAkids: PODPORTE TALENT SVOJHO DIEŤAŤA

Ku nám do centier AMAkids pozývame všetky deti aj ich rodičov, ktorí si chcú mentálnu aritmetiku zdarma vyskúšať na jednej z našich vlajkových ukážkových lekciách. Vždy vám radi ukážeme, ako presne prebieha vyučovanie a povieme vám o základoch mentálnej aritmetiky pre deti. V našom centre pracujú špičkoví odborníci, ktorí vedia prispôsobiť program vášmu dieťaťu individuálne. Ak nie je možnosť navštevovať centrum, máme pre Vás možnosť štúdia ONLINE.

Deti sa učia priemerne v skupinách 6-10 detí. Skupiny saf ormujú podľa veku, takže vaše dieťa si nájde aj nových kamarátov. Mentálna aritmetika zaberá minimum času: jedna lekcia sa rovná dvom vyučovacím hodinám a koná sa raz týždenne a ďalších 15 – 20 minút každý druhý deň je potrebných na tréning a cvičenie doma. Cvičiť môžete kdekoľvek, pretože na prístup k platforme potrebujete iba zariadenie, prístup dokonca funguje istý čas aj bez prístupu na internet.

S tréningom vnímania a spracovania informácií odporúčame začať v predškolskom alebo skorom školskom veku, vtedy sú výsledky naozaj dychberúce! Je potrebné, aby ste túto aktivitu dali na prvé miesto a brali tréning mozgu s AMAkids ako prioritu – výsledky sú trvácne a neurónové spojenia, ktoré si dieťa intenzívnym tréningom vytvorí, mu ostanú na celý život.

Okrem mentálnej aritmetiky poskytuje Akadémia pre rozvoj intelektu AMAkids aj iné programy – napríklad LIBERIKA – techniky rýchleho čítania, MEMORIKA – pamäť, vyjadrovanie sa a predstavivosť, novinka ŠKOLARIKA – príprava na školu a mnoho iných zaujímavých programov.

Teraz je ten správny čas na ROZVOJ BEZ HRANÍC!