Každý rodič chce, aby z jeho dieťaťa vyrástol úspešný a šťastný človek. Na dosiahnutie tohto cieľa existujú všeobecné odporúčania. Každé dieťa aj napriek tomu potrebuje individuálny prístup. Ak chceme nájsť odpoveď na to, ako vychovať úspešné deti, musíme najprv pochopiť, aké vlastnosti majú rodičia, ktorí vychovávajú úspešné deti.

AKÍ RODIČIA VYCHOVÁVAJÚ ÚSPEŠNÉ DETI?

Túto otázku by sme mohli preformulovať aj nasledovne: Ktoré vlastnosti majú rodičia úspešných detí? Čo robia vo výchove rodičia úspešných detí inak ako rodičia priemerných alebo podpriemerných detí?

NEPODLIEHAJÚ STRESU

Rodičia sú veľmi často unavení z rutinných povinností počas pracovného týždňa. Po príchode domov vynakladajú neskutočnú energiu na domáce práce a starostlivosť o deti. Prepracovanosť a nedostatok spánku vedie u dospelých k zvýšenému stresu. Keď to už naozaj začne „vrieť“, rodičia pod vplyvom stresu prenášajú svoje negatívne emócie na svoje okolie – vrátane svojich detí.

Nie je možné, aby rodičia neustále sledovali svoj emocionálny stav. Každý má „svoje“ dni. No veľa rodičov neberie do úvahy, že ich stres sa prenáša na deti. To v nich podporuje pocit neistoty a vedie to aj k emočnej nestabilite u detí aj tínedžerov. Dieťa okrem toho „akceptuje“ stav dospelých, čo znamená, že hnev či bezmocnosť rodiča sa prenáša aj na neho.

ROZVÍJAJÚ VZŤAHY SO SVOJIMI DEŤMI

Rodinné vzťahy silne ovplyvňujú socializáciu dieťaťa. Ak rodič dieťa podporuje, sympatizuje s jeho chybami, pristupuje konštruktívne pri nevhodnom správaní, venuje náležitú pozornosť problémom, potom sa stáva aj dieťa istejším a viac verí svojim vlastným schopnostiam.

Keď sa deťom nedostáva pozornosti od rodičov, ostávajú emocionálne „samotné“. Mnohí rodičia si myslia, že riešením vlastných problémov sa dieťa učí samostatnosti. To je pravda len čiastočne. V skutočnosti je psychika dieťaťa navrhnutá tak, že aj dieťa má veľkú potrebu podpory svojich rodičov, vidí v nich ochranu a podporu.

UČIA DETI SEBAÚCTE V KAŽDODENNOM ŽIVOTE

Moderní rodičia venujú veľa času svojej kariére. Preto je dôležité naučiť deti, aby sa vedeli postarať o seba v každodennom živote. Ak si vie dieťa samo zohriať obed, upratať izbu či poradiť s jednoduchými domácimi prácami, je to veľká úľava. Ak je dieťa odmalička vychovávané k relatívnej samostatnosti, ľahšie sa neskôr prispôsobí životu tínedžera a dospelého.

Ak sú rodičia menej unavení z bežných povinností, môžu tráviť viac času s deťmi. To má pozitívny vplyv na vzťah medzi dospelým a dieťaťom.

ROZVÍJAJÚ“ DETI

Ak rodičia dokážu svoje deti naučiť užitočným zručnostiam, má to vplyv na to, ako následne vykročia „do sveta“ a ako budú budovať svoje vnímanie a svetonázor. Dieťa, ktorého výchove venovali dospelí oveľa väčšiu pozornosť, ľahšie rozvíja túžbu cítiť potrebu prijímať nové informácie.

Deti tých rodičov, ktorí sú relatívne pasívnejší voči vzdelávaniu a ďalším formám rozvoja, často nemajú chuť na vedomosti. Chuť vynaložiť námahu učiť sa nové veci v nich nebola vypestovaná, vedomosti nehodnotia ako výhodu.

SÚ NAUČENÍ KOMUNIKOVAŤ

Schopnosť komunikovať s inými ľuďmi, teda schopnosť nadviazať kontakt a vyjednávať s nimi, je jedným z hlavných faktorov úspešnej kariéry. Komunikatívni a sebavedomí ľudia ľahšie nadobudnú vedomosti, ktoré potrebujú a jednoduchšie dosiahnu svoje ciele.

Preto rodičia, ktorí dávajú svoje deti do škôlky, prihlasujú ich do rôznych krúžkov, kurzov na rozvoj intelektu, či rôznych sociálnych skupín, postupujú správne. Široký okruh kontaktov zvyšuje schopnosť socializácie a rozvíja schopnosti adaptácie na nové prostredie.

SVOJE DETI PODPORUJÚ

Ak má vaše dieťa vysoké ambície dosiahnuť niečo významné – určite ho podporte. Rodičia, ktorí svojim deťom vštepujú odvahu, nevedome ich programujú na vysoký výkon. A keďže každé dieťa chce získať uznanie a pochvalu od ľudí, ku ktorým vzhliada ako k príkladu, je to pre neho ďalší podnet, aby sebavedome kráčalo po stopách úspechu.

Tento prístup funguje lepšie ako strach z trestu, pretože motiváciou pre dieťa nie je snažiť sa vyhnúť zlému výsledku, ale ukázať svoje schopnosti či dosiahnuť uznanie. Teda dôveru, že je na správnej ceste.

VYVÍJAJÚ SA

Každé dieťa sa nevedome snaží byť ako dospelí okolo neho. Ak neustále vidí svojich rodičov čítať, aktívne sa zaujímať o nové veci, tak pravdepodobnosť, že ich začne napodobňovať, je obrovská. Nie nadarmo psychológovia hovoria, že výchova dieťaťa začína (pre)výchovou seba samého. Vo viacerých oblastiach rozvoja dieťaťa dokáže rodičom pomôcť centrum pre rozvoj intelektu. Rôznymi programami zameranými na mentálny rozvoj, dokážu podnecovať nielen mentálne zručnosti, ale aj tvorivé myslenie.

VEDIA, ŽE ÚSPECH SA BUDUJE TRÉNINGOM, NIE TALENTOM

Veľmi často počúvame, že ak človek robí niečo výborne, je to vďaka vrodenému talentu. Ak rodičia takto uvažujú, môžu u svojich detí zmariť budúcu motiváciu. Aj keď sa niektorí rodičia snažia zbaviť dieťa zodpovednosti za zlý prospech v škole, či za chýbajúci pozitívny výsledok v inom smere, z dlhodobého hľadiska to nemá pozitívny efekt.

Dieťa si zaslúži poznať pravdu. Úspech v škole, športe a kreativite je výsledkom dlhej a tvrdej práce. A talent – to je vrcholný prejav zručností, keď investujeme svoju prácu a čas do toho, čo milujeme. Takže aj dieťa, ktoré vždy zaostávalo v počítaní a matematických úlohách, môže byť úspešným a talentovaným matematikom – stačí, ak začne trénovať mentálnu aritmetiku. Dokonca aj dieťa, ktoré malo na začiatku školského roka problémy s čítaním, môže formou zábavného tréningu začať super rýchlo čítať. Chcete naučiť svoje dieťa rýchlo čítať? Oslovte našich odborníkov z centra AMAkids. Tí vám poradia ako na to – aj bez talentu či logopedickej „výbavy“.